Araçlarda Motor Bakımı Nasıl Yapılır?
28.10.2024

Araçlarda Motor Bakımı Nasıl Yapılır?

Araçların ayrılmaz bir parçası olan motor, araç dediÄŸimizde ilk aklıma gelen ÅŸeylerden sadece bir tanesi. Peki araç dediÄŸimizde ilk aklımıza gelen motorun bakımı nasıl olmalıdır? 

  • Motor Bakımı Neden Yaptırılmalı?

İlk olarak motoru bir insan midesi olarak düÅŸünebiliriz. İnsan vitaminlerini ve karnını yeterli ÅŸekilde doyurmaz ise hasta olacağını herkes tahmin edebilir. Araç motorunu bir mide olarak düÅŸünürsek onun yemekleri, vitaminleri farklıdır. Gerekli bir ÅŸekilde motor bakımınızı yaptırmazsanız yavaÅŸ yavaÅŸ kendi gücünü kaybetmeye baÅŸlayacak ve çalışmamaya baÅŸlayacaktır.

  • Motor Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Aracınızı teslim ettiÄŸiniz kiÅŸilerin usta olup olmadıklarını sormalısınız. Bu ustalar eÄŸitimli ya da tecrübeli olup olmadıklarına dikkat edilmesi gereken unsurlardan sadece bir tanesi. Motor yağınıza da dikkat etmeniz gerekmektedir. Aracınıza uygun olmayan bir motor yağı kullanıldığında telafisi zor olacak hasarlara neden olur. Motorunuzun hava filtresinin deÄŸiÅŸtirildiÄŸinden emin olmalısınız, hava filtresi deÄŸiÅŸtirilmemiÅŸse motorunuza temiz bir hava akışı olmayacağından dolayı motorunuzun performansında düÅŸüÅŸ meydana gelebilir.

  • Motor Bakımı Hangi Aralıklarla Yapılması Gereklidir?

Araç Motorunun bakımını düzenli olarak yapma nedenimiz aslında performansından feragat etmek istemememizdir. Performansı düÅŸmüÅŸ ya da araç motoru deforme olmuÅŸ olan motorların, yakıt tüketimi bir hayli artış görülmektedir. Araç motor bakımını yılda bir ya da iki kere yapmanız önerilmektedir. Araçlarda bakım yapma ayları kış ve yaz giriÅŸ dönemlerinde yaptırılması çok daha önemlidir. Araç motorunuzun bakımını kış ve yaz giriÅŸ dönemlerinde yaptırmanız, karşılaÅŸacağınız olumsuz koÅŸullarda problem yaÅŸamanızı engelleyecektir. Aracınızın motor bakımını aksatacak olursanız çok daha fazla fiyat biçileceÄŸini göz önünde bulundurmak gereklidir. Araç motorunun bakımını zamanında yaptırmak çok daha ucuz olacaktır. Benzinli bir araç kullanıyorsanız her 10.000 KM de, dizel bir araç kullanıyorsanız her 15.000 KM bir bakım yapmanız önerilmektedir.

  • Motor Bakımında Süreçler

Motor yağı deÄŸiÅŸimi, yakıt fitresi deÄŸiÅŸimi, hava fitresi deÄŸiÅŸimi, Motor soÄŸutma sistemi, yakıt filtresi, polen filtresi deÄŸiÅŸimi olarak sıralamak mümkündür.